Pathways 2

Lagano za čitanje

PROJEKT PATHWAYS 2 (PUTEVI 2)

Putevi do obrazovanja odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji

Osobe s intelektualnim teškoćama često napuštaju školu i ne nastavljaju obrazovanje zbog diskriminatornih stavova i nedostatka prilagođenog programa i podrške.

Budući da većina cjeloživotnih programa i materijala nisu pristupačni, odraslim osobama s intelektualnim teškoćama sustavno se negira prilika da nastave razvijati vještine i kompetenciju kroz svoje živote.

Osim toga, isključivanje osoba s intelektualnim teškoćama iz cjeloživotnog učenja značajno smanjuje njihove šanse da se natječu na tržištu rada.

Projekt Pathways 2 je kreiran kako bi osigurao da osobe s intelektualnim teškoćama mogu aktivno sudjelovati u programima obrazovanja za odrasle.

Informacije za sve

2009 godine Inclusion Europe je zajedno sa partnerima i samozastupnicima u Austriji, Njemačkoj, Finskoj, Francuskoj, Irskoj, Litvi, Portugalu i Škotskoj u sklopu projekta Pathways 1 izradio brošure kako bi učinio cjeloživotne programe više pristupačnim:

Izradili su:

Krajem kolovoza u sklopu projekta Pathways 2 održali smo šestodnevnu edukaciju o izradi lako razumljivih materijala.

Na treningu je sudjelovalo 9 polaznika iz više organizacija koje se bave osobama s invaliditetom.

Svi polaznici će dobiti potvrdu o osposobljenosti za izradu lako razumljivih materijala prema standardima Inclusion Europe.

Svi polaznici dužni su oraninzirati radionice o lako razumljivim informacijama te nastaviti širirti znanja stečena na ovoj edukaciji.

Na ovim poveznicama možete vidjeti program i fotografije sa edukacije o izradi lako razumljivih materijala.

Ovdje možete pročitati kratak izvještaj sa nacionalne konferencije o lako razumljivim materijalima i uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u programe cjeloživotnog učenja.

Također možete vidjeti program i fotografije sa konferencije.

Više o projektu Pathways 1 možete pronaći na stranici

http://inclusion-europe.org/en/projects/past-projects/pathways-i

Učinimo promjene po cijeloj Europi

Projekt Pathways 2 omogućava da materijali budu dostupni odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i nastavnicima u drugim Europskim zemljama kroz uključivanje članica Inclusion Europe-a iz: Češke, Estonije, Hrvatske, Mađarske, Italije, Latvije, Slovenije, Slovačke i Španjolske kao partnera na projektu.

Kako bi osigurale da više osoba s intelektualnim teškoćama ima pristup programima cjeloživotnog obrazovanja velik broj europskih zemalja osobiti naglasak stavlja na širenje znanja. Kao rezultat toga održati će se brojne edukacije na nacionalnoj razini u svakoj od ovih zemalja.

Također, projekt je aktivno usmjeren na obrazovne ustanove i donosioce odluka da poduzmu konkretne korake u području obrazovanja i poboljšaju pristupačnost programa cjeloživotnog obrazovanja za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama.

Više informacija o Pathways projektu možete pronaći na

www.life-long-learning.eu.

Trajanje projekta 2011. – 2013.
Financirano od European Commision, Education, Audiovisual and Culture Executive Agency under the Lifelong Learning Programme, Aktivnost 4
Broj projekta 519328-LLP-1-2011-1-BE-KA4-KA4MP
Koordinator projekta Inclusion Europe
Partneri na projektu SPMP (Češka)EVPIT (Estonija)Udruga za Samozastupanje (Hrvatska)ÉFOÉSZ (Mađarska)Anffas (Italija)Rupju Berns (Latvija)Zveza Sožitje (Slovenija)ZPMPvSR (Slovačka)FEAPS (Španolska)